Muffins, wie lust ze niet? Maar ontbijten met muffins? Dat is niet bij iedereen gebruikelijk. Toch kan het prima en het is nog verantwoord gezond ook!
Deze muffins zijn namelijk niet de traditionele met veel boter, suiker en witmeel. Nee, deze ontbijtmuffins bevatten volle granen, courgette, wortel, noten en nog veel meer goodness.
Als je soms ‘out-of-the-box’ durft te denken zul je versteld staan hoe gezond én lekker je kunt eten. Zoals ontbijten met deze ontbijtmuffins!
Ontbijtmuffins met Courgette & Wortel
Ingrediënten
- 2 middelgrote wortelen, geraspt
- 1 appel, geraspt
- 1 kleine courgette, geraspt, knijp na het raspen met je handen het water uit de courgette
- 130 gram volkoren meel
- 90 gram hele haver -of meergranenvlokken
- 1½ theelepel (wijnsteen)bakpoeder
- 90 gram dadels, ontpit
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1 kleine banaan, geprakt
- ¼ theelepel zout
- 180 ml amandel -of havermelk
- 110 gram gemengde noten, grof gesneden
Instructies
- Combineer in een middelgrote mengkom alle droge ingrediënten. Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Voeg de wortel, de appel, de courgette, de dadels en de banaan toe. Schenk de plantaardige melk bij het mengsel en voeg 55 gram van de gemengde noten toe. Mix alles goed door elkaar.
- Leg muffinsvormpjes in een muffin bakvorm en verdeel hier het mengsel gelijkmatig over. Top de muffins af met de resterende noten. Bak de muffins 30 minuten in de oven totdat ze gaar zijn. Haal de muffins uit de oven en laat ze minstens een half uur in de bakvorm afkoelen.
Geweldig!
Mijn zoon is allergisch voor gluten, eieren, noten, havermout,
en zijn vriendin is allergisch voor melkproducten, schelpdieren.
Ze gaan regelmatig hardlopen.
Oja ze eten wel kip- en rundvlees maar ik vraag me soms af of ze genoeg proteine binnen krijgen.
Vriendelijk groet,
Jeanne Ham
Hi Jeanne,
In onze maatschappij heerst een enorme eiwit/proteïne mythe maar het feit is dat er praktisch niemand is in de westerse wereld met een tekort aan eiwit. We krijgen juist een overschot aan (dierlijk) eiwit binnen en dat zorgt voor veel van onze gezondheidsproblemen.
Lees anders ook eens dit artikel: https://www.veganrevolutie.nl/krijg-ik-genoeg-eiwitten-binnen/
Hoi jeanne,,
Mijn naam is Alida en ik kook bloemkool als vervanger voor melk.
Niet te veel water gebruiken de bloemkool moet lekker zacht zijn dan puree van maken.succes.
Hallo Maik,
Voegde mijn ver- en bewondering reeds toe bij Instagram 🔝 Doch welk meel kan ik het best gebruiken om dit recept glutenvrij te houden.
Vriendelijke groet,
Marc
Hey Marc, je zou boekweitmeel kunnen gebruiken of havermeel (kies dan wel voor een gecertificeerd glutenvrij meel). Rijstemeel is ook nog een optie.
Vandaag, het eerste recept dat ik uit het kookboek vegan power heb gemaakt! Echt super lekker 😋
Super! Wat fijn 🙂
Ik heb deze muffins nu twee keer geprobeerd. Ze zijn heel lekker maar niet gaar. Of hoort het een beetje zompig te zijn?
Nee ze horen niet zompig te zijn. Knijp je de courgette goed uit na het raspen? De courgette bevat namelijk veel vocht en dit maakt de muffins zompig.
Ziet er superlekker uit. Ik ga ze meteen maken.
Hoe zou ik dit recept koolhydraatarm/vrij kunnen maken?
Mag ik vragen waarom je het koolhydraatarm/vrij zou willen maken? Het is overigens lastig om dit te doen omdat koolhydraten in vrijwel alle voeding zit.
haha mbt het eeuwige “afvallen” 😉 de volkoren meel en de havervlokken zou ik dan graag vervangen..
Koolhydraten zorgen er niet voor dat je niet afvalt 😉 Dat is een hardnekkige mythe. Sommige koolhydraten zijn wel dikmakend, de zogenaamde snelle koolhydraten als toegevoegd suiker en witmeel. Maar die zorgen er enkel voor dat je verzadigingsgevoel verstoord wordt waardoor je teveel eet en dus aankomt.
Het zijn niet de koolhydraten zelf die je dus dik maken, maar het gebeurt indirect zeg maar.
Het volkoren meel en de havervlokken zorgen juist voor een langdurig verzadigd gevoel waardoor je minder eet (en minder snaait) en op de lange termijn dus afvalt. Dit komt door de enorme hoeveelheid vezels die het bevat. Vezels zijn de sleutel tot een gezond leven met een langdurig slank lichaam.
En dan heb ik het nog niet eens over alle gezondheidsvoordelen die volkoren granen bevatten 🙂 Vervangen is dus overbodig mits je coeliakie hebt en gluten moet vermijden.
Benieuwd naar deze ontbijtmuffin heb ik ze ook gemaakt.
De courgette heb ik 2 keer uitgeknepen om het vocht te verwijderen.
Toch zijn mijn muffins zompig.
Ik heb zelfs de appel uitgeknepen.
Misschien teveel courgette, wortel en appel toegevoegd!
Is het misschien mogelijk om het gewicht van de toevoegingen te vermelden.
Er staat 1 kleine courgette, maar hoe zwaar is deze courgette dan.