Zelf jam maken is iets dat heel normaal was voor onze oma’s en moeders vroeger. Alleen dan wel altijd met kilo’s suiker… In dit recept laten we zien hoe makkelijk het is om lekkere zoete jam te maken met veel minder suiker.

Het liefst kies je rood fruit uit het seizoen en pluk je het zelf, maar ook in de winter kun je deze jam maken. Kies dan voor diepvries fruit of als je portemonnee het aan kan vers fruit.

De jam is heerlijk door je gerechten met granen, als tussendoortje op een cracker of als topping op je toetjes en taarten.

Dit is een recept uit ons boek De Vegan Revolutie. Interesse? Klik hier om het boek te bestellen.

Recept afdrukken

Homemade Jam

Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 1 pot
Gang Broodbeleg
Bijzonderheden Glutenvrij, Notenvrij, Olievrij, Sojavrij

Ingrediënten

  • 300 gram (vers) rood fruit naar keuze, wij gebruikten bramen uit de tuin
  • 3 eetlepels ahornsiroop, of naar smaak
  • eetlepel chiazaad
  • 1 theelepel vanille extract

Instructies

  • Breng het fruit en de ahornsiroop in een pannetje aan de kook. Blijf regelmatig roeren en laat het mengsel 5 minuten op laag vuur sudderen.
  • Stamp het fruit vervolgens fijn met een stamppot stamper of vork en roer dan het chiazaad erdoorheen. Kook het mengsel verder op laag vuur voor 15 minuten. Blijf regelmatig roeren en haal de pan van het vuur zodra het dik begint te worden en voeg het vanille extract toe.
  • Als je de jam nog niet zoet genoeg vindt kun je er nog wat extra ahornsiroop bij doen. Giet de jam in een (weck)pot en bewaar hem, zodra afgekoeld, in de koelkast.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept