Zelf jam maken is iets dat heel normaal was voor onze oma’s en moeders vroeger. Alleen dan wel altijd met kilo’s suiker… In dit recept laten we zien hoe makkelijk het is om lekkere zoete jam te maken met veel minder suiker.

Het liefst kies je rood fruit uit het seizoen en pluk je het zelf, maar ook in de winter kun je deze jam maken. Kies dan voor diepvries fruit of als je portemonnee het aan kan vers fruit.

De jam is heerlijk door je gerechten met granen, als tussendoortje op een cracker of als topping op je toetjes en taarten.

Dit is een recept uit ons boek De Vegan Revolutie. Interesse? Klik hier om het boek te bestellen.

Recept afdrukken

Homemade Jam

Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 1 pot
Gang Broodbeleg
Bijzonderheden Glutenvrij, Notenvrij, Olievrij, Sojavrij

Ingrediënten

  • 300 gram (vers) rood fruit naar keuze, wij gebruikten bramen uit de tuin
  • 3 eetlepels ahornsiroop, of naar smaak
  • eetlepel chiazaad
  • 1 theelepel vanille extract

Instructies

  • Breng het fruit en de ahornsiroop in een pannetje aan de kook. Blijf regelmatig roeren en laat het mengsel 5 minuten op laag vuur sudderen.
  • Stamp het fruit vervolgens fijn met een stamppot stamper of vork en roer dan het chiazaad erdoorheen. Kook het mengsel verder op laag vuur voor 15 minuten. Blijf regelmatig roeren en haal de pan van het vuur zodra het dik begint te worden en voeg het vanille extract toe.
  • Als je de jam nog niet zoet genoeg vindt kun je er nog wat extra ahornsiroop bij doen. Giet de jam in een (weck)pot en bewaar hem, zodra afgekoeld, in de koelkast.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

9 reacties voeg reactie toe

  1. Al jaren op zoek naar een recept met zo weinig mogelijk suiker, erg benieuwd.Kan je deze ook zo lang bewaren, en anders hoe lang kun je hem bewaren?

    • Tenzij je de jam luchtdicht verpakt (zoals de potjes in de supermarkt) kun je ‘m een week in de koelkast bewaren.

    • Dat hebben we zelf nog niet geprobeerd, maar ik zou zeggen, experimenteer erop los en laat ons vooral weten of het gelukt is 🙂

  2. 4 sterren
    Fruit uit de tuin verwerken vind ik steeds super. Als ik jam maak doe ik er steevast sap van citroen bij, dat helpt ook dikken en geeft een fijne smaak + Agar Agar : een natuurlijk dikmiddel op basis van zeewier, dan moet je het fruit niet lang laten koken. Als ik veel fruit heb uit de tuin dan vries ik het in en verwerk ik het in de winter, steeds verrassend om dan lekkere jam te maken. Met chiazaad ga ik het wel eens uitproberen!

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept