Tijdens ons vegan avontuur heeft Maik nooit moeite met het laten staan van vlees en vis. Cake daarentegen is een heel ander verhaal. Maik is letterlijk VERSLAAFD aan cake.
Voorheen betekende dat altijd heel veel boter, suiker en eieren plus een sugarcrash die onvermijdelijk was. Nu bevat deze cake ook boter en suiker, maar hé, hij is in ieder geval vegan!
We geven toe, het is iets dat je niet te vaak wilt eten, maar als je dan een keer zin hebt in cake, maak dan absoluut deze!
Dit is een van de 60 recepten uit ons boek De Vegan Revolutie. Interesse? Klik hier om het boek te bestellen.
Citroencake met Blauwe Bessen & Maanzaad
Ingrediënten
- 300 gram speltmeel
- 185 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 20 gram wijnsteenbakpoeder
- 125 gram plantaardige boter
- 250 ml sojamelk ongezoet
- 140 gram blauwe bessen
- 20 gram maanzaad
- rasp en sap van 1 citroen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 °C en vet de cakevorm in.
- Mix de speltmeel, suiker, vanillesuiker en wijnsteenbakpoeder in een ruime beslagkom.
- Smelt de boter en mix dit samen met de sojamelk, citroenrasp en sap.
- Meng nu de droge ingrediënten met de natte ingrediënten en mix goed zodat je een mooi beslag krijgt.
- Spatel de blauwe bessen en maanzaad door het beslag heen.
- Giet het beslag in de cakevorm en zet 1 uur in de oven. Laat de cake goed afkoelen nadat deze uit de oven komt.
Beste Maik,
Dank voor je heerlijke vegan recept voor citroencake met maanzaad.
Je bedenkt dat het jouw ongezonde guilty pleasure is, zelfs een verslaving. Maar door verandering van een aantal ingrediënten wordt het een gezondere “voedselzandloper” en ook heerlijke citroencake. Zelfs nog een recept ter behandeling van je (suiker-)verslaving. Voor een uitleg over de voedselzandloper en recepten verwijs ik je naar Google.
Veranderingen van je recept:
– Speltmeel > (deel) havermeel en/of (deel) cocosmeel en/of (deel) amandelmeel en/of (deel) boekweitmeel en/of (deel) roggemeel;
– Suiker > (deel) stevia en/of (deel) agavesiroop en/of dadels en/of (deel) rozijnen en/of donkere dadelsiroop;
– Vanillesuiker > gemalen vanille.
Als je meer wilt weten over hoe je gezond kunt snoepen zonder suikerpieken en zonder weer trek in nóg meer suiker, adviseer ik je om je te verdiepen in de Voedselzandloper van de heer Chris Verburg. Als je toch nog vragen hebt dan kun je me vinden.
Hartelijke groeten van Jarka
Hi Jarka, bedankt voor je toevoeging.
Echter zelfs met de ingredienten die jij noemt ter vervanging wordt dit geen ‘gezonde’ cake.
En dan hoeft ook niet, het is en blijft een ‘guilty pleasure’. Geniet maar met mate.
Groetjes
Sorry maar 180gr suiker vind ik echt niet gezond..
Linda
Dat zeggen we ook.. niet gezond maar wel heel lekker 😉
Mag kokosbloemsuiker ook want ben diabeet type 2
Ja hoor!
Vervang de suiker door Greensweet Stevia (extra sweet) ..google en probeer maar eens.. geen verschil met echte suiker! Hallelujah 😀
Wat is maanzaad? Sorry ik woon al 40 jaar in Italië geen idee wat maanzaad zou kunnen zijn.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwmaanzaad
hartelijk dank, ga em dit wknd maken. wat is het effect vd maanzaad? zou lijnzaad ook kunnen…?
Maanzaad is supergezond én lekker. Je kunt ook ander zaad gebruiken zoals lijnzaad inderdaad.
Kan je ook chia zaad gebruiken ipv maanzaad?
Dat kan alleen verliest chiazaad z’n ‘crunch’ als hij gebakken wordt in de cake. Maanzaad behoudt deze crunch wel.
Hallo hallo lieve mensen…
Zou het ook kunnen zijn dat jullie
een snufje zout vergeten ?
Wij gebruiken bijna nooit zout in onze baksels dus ik denk het niet 🙂
Moeten de bessen absoluut bevroren zijn?
Nee hoor, dat hoeft niet.
Tijdens de video worden de bevroren bessen gemixt, in het recept niet. Wat is nu het best?
Silva
N.B. mijn cake moest ook veel langer in de oven, mogelijk omdat er meer bessen in zaten en geen maanzaad, maar ‘t was wel lekker.
Het kan allebei Silva, wat voor jou het beste werkt. Oventijd kan ook verschillen omdat elke oven weer anders is. Fijn dat ‘ie lekker was!
Hi,
Kan het ook met gewone bloem en met havermelk of rijstmelk (ipv soja?)