De voorouders van de Surinamers komen uit Azië, Afrika, Amerika en Europa. Iedere bevolkingsgroep heeft de smakelijkste gerechten uit hun traditionele keuken toegevoegd aan de Surinaamse keuken. Geen wonder dat de Surinaamse keuken niet alleen divers, maar ook nog eens uitzonderlijk lekker is!

Zo ook dit broodje Surinaamse ‘kip’ dat op typische wijze gekruid en gemarineerd is. Dat niet vlees maar juist de kruiden en specerijen de smaak bepalen in gerechten als deze laat dit recept maar al te goed zien.

Dit is een recept uit ons Vegan Power Coachingsprogramma en het gelijknamige receptenboek Vegan Power.

Recept afdrukken

Broodje Surinaamse 'Kip'

Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen
Bijzonderheden Veganistisch

Ingrediënten

  • 1 bak veganistische kipstukjes
  • 2 tenen knoflook, in stukjes
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 theelepel garam masala kruiden
  • 1 theelepel sambal
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker
  • atjar tampoer (groente op zoetzuur) om erbij te serveren
  • 2 volkoren (pita) broodjes

Instructies

  • Bereid de kipstukjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Fruit de knoflook en ui samen met een beetje sojasaus in de pan. Voeg de garam masala, de sambal, de ketchup, de ketjap en de suiker toe. Voeg eventueel wat lepels water toe om de saus wat te verdunnen.
  • Doe dan de kipstukjes erbij en bak nog zo’n vijf minuten door. Verdeel de kip over de broodjes en serveer er wat atjar tjampoer bij.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

27 reacties voeg reactie toe

  1. Hmmmm, deze ga ik zeker maken dit weekend!!!
    Tnx Maik voor weer een heerlijk recept.

    Fijn weekend !!

  2. Ik vind de chocolade mousse erg lekker. Heel lekker door de kokossmaak. Een blijvertje.

  3. Knoflook en ui met sojasaus fruiten? Dat brandt bij mij gigantisch aan. En daarna ook nog ketjap toevoegen???
    Bedoelde je dan iets anders met sojasaus?
    Er zijn erg veel verschillende soorten sojasaus. Natuurlijk al de in Nederland beroemde Ketjap Manis en Asin en verder oa Tamari en Shoyu. Ik raad je aan iets specifieker te zijn bij het benoemen van de ingrediënten.

    • Hey Lizette, het is belangrijk dat je het vuur heel laag zet als je gaat fruiten anders brandt het inderdaad aan. Als je merkt dat de pan droog wordt kun je ook een klein beetje water toevoegen. En wij gebruiken gewoon sojasaus (Shoyu van het merk Terrasana).

  4. hai,
    waarom gebruik je het woord ; verdomd ? in de aanhef naar je recept ?
    jammer .
    daarmee gebruik je een vervelend vloek woord . het voegt niets toe aan je recept .. het woord is makkelijk te vervangen door een ander woord , . . zonder dat je vloekt en Gods naam misbuikt .

    • Het is niet mijn bedoeling om mensen te beledigen maar dat is hoe ik praat en schrijf. Als je daar niet van gediend bent even goede vrienden natuurlijk maar dan kun je beter een andere website gaan volgen waar ze dit niet doen.

      • Beste Maik,
        Ik heb jouw video’s gezien en ga helemaal akkoord met de redenen om Vegan te worden. Ik dank je voor je initiatief om zoveel mogelijk mensen te inspireren en te helpen om ook Vegan te worden. Het is duidelijk dat je niemand wil beledigen maar je reactie lijkt me toch een tikkeltje overdreven. Woorden kunnen heel relatief zijn en hun betekenis veranderdt ook met de jaren. Toen ik opgroeide ( ik ben ondertussen 65) was “verdomd” Uiterst vulgair, nu is het alleen een manier om iets te benadrukken ( denk ik). Ik verander nog niet van website hoor! Ik kijk ernaar uit om Vegan te worden.

      • Je zegt “verdomd” lekker… een gewone uitdrukking…ik zie nergens dat je gods naam gebruikt, want dan was het wel stuitend geweest, sommige mensen zijn echt “mierenneukers”

    • verdommen is een heel normaal (werk)woord, wat in jouw beleving gekoppeld is aan God (uit respect voor jou gebruik ik een hoofdletter)

  5. wil het graag proberen ..wij zijn dol op rurinaams eten..maar die kipstukjes van welk merk gebruik jij..ze zijn nogal verschillend in de winkel

    • Wij gebruiken die van de Vegetarische Slager, maar er zijn inmiddels meerdere merken. Gewoon even proberen welke jij het lekkerst vindt. Je kunt de stukjes evt. ook vervangen voor tempeh voor een gezonder alternatief.

  6. Ik leef sinds een anderhalf jaar kha. Ik heb mij nog nooit zo goed gevoeld maar ik zou graag minder vlees willen eten. Het probleem is alleen dat de combinatie van veel proteïnes en weinig koolhydraten bijna niet te vinden is bij vegetarische producten. Alleen bij sojaproducten heb ik dat gevonden en laat ik daar nu net hormonaal last van krijgen als ik dit eet. Weet jij een oplossing 🤷🏻‍♀️

    • Hey Wiebke, de oplossing is om te stoppen met KHA 🙂 Je voelt je waarschijnlijk beter omdat je alle junk uit je dieet hebt gehaald (dat vaak bestaat uit bewerkte koolhydraten). Je gaat je nóg beter voelen als je nu ook nog eens alle dierlijke voeding uit je dieet gaat halen en dit vervangt voor complexe koolhydraten.

      Hier een video + artikel die je op weg kan helpen: https://www.veganrevolutie.nl/de-mythe-rondom-koolhydraten/

  7. Dit recept heb ik nu al een paar keer gemaakt als ‘echte’ vleeseters komen eten, je kent ze wel, mensen die zeggen echt absoluut niet zonder vlees te kunnen, omdat een recept dan niet compleet is. Geen van alle geloofde het toen ik zei dat het een volledig veganistisch recept was! Heerlijk dus!

  8. 5 sterren
    Laat ik het volgende eerst even zeggen:
    Het is fantastisch, het werk dat jullie doen.
    Ieder logisch denkend mens zou, met de huidige informatie die voorhanden is over de verwoestende invloed van de vleesindustrie, tot dezelfde conclusie moeten komen. Als we werkelijk om de planeet en onszelf en de toekomst van onze kinderen geven, dan is er simpelweg maar 1 enkele, juiste manier van handelen. Wat de wereldwijde productie van vlees, vis, eieren en zuivel veroorzaakt is complete waanzin en het MOET stoppen. Zelf was ik al vegetariër tot ik de documentaires “what the health” “the Cowspiracy” en “the game changers” zag. Nog de zelfde dag heb ik besloten nooit meer iets van dierlijke afkomst te eten. Eerlijk is eerlijk, ik was ooit dol op vlees.
    Dat is dan ook mijn antwoord, wanneer mij de vraag gesteld word of ik de smaak en structuur ervan niet mis, of dat ik vlees dan niet gewoon superlekker vind; Ik vond vlees heerlijk, en dat is dus ook niet de reden dat ik het niet meer eet. Er zullen altijd mensen zijn die vanalles op de vleesvervangers tegen hebben. Want, ” je hebt ervoor gekozen om geen vlees meer te eten, dus dan moet je ook niet iets willen eten wat er op lijkt” Ik ga die discussie dan ook niet meer aan. Ik zou zeggen; eet waar jij je goed bij voelt. Dan doe ik hetzelfde. En van bovenstaand recept ga ik zeker blij worden. Bedankt voor de recepten en Keep up the good fight!

  9. 5 sterren
    Dit is een heerlijk recept! Mijn zwager heeft kanker en nu kook ik helemaal biologisch voor hem. Hij is een moeilijke eter, dus het is soms best lastig om een goed recept te vinden. Dit is een van zijn favorieten en hij vraagt er vaak om. Zelf vind ik het ook heerlijk.

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept