Het woord ‘vleesvervanger’ is inmiddels aardig ingeburgerd maar hoe zit het met de ‘visvervanger’? Want daar hoor je bijna niemand over, terwijl er genoeg visliefhebbers zijn die graag een alternatief zouden willen.

Verrassend genoeg kun je de smaak van bijvoorbeeld gerookte zalm geweldig imiteren met enkel en alleen plantaardige ingrediënten!

De ‘zalm’ kun je op een broodje doen, maar is ook heerlijk om zo uit het vuistje te eten of als beleg op een toastje tijdens de borrel.

Oh en mocht je willen weten welke liquid smoke wij gebruiken en waar je het kunt bestellen, hier vind je hem.

Recept afdrukken

Broodje Gerookte ‘Zalm’

Bereidingstijd 20 minuten
Passieve tijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 20 minuten
Porties 4 broodjes
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Broodbeleg, Lunch
Bijzonderheden Glutenvrij, Notenvrij, Suikervrij

Ingrediënten

 • 4 winterpenen
 • 2 eetlepels olie
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 nori vel
 • 2 eetlepels appelazijn
 • 1 eetlepel liquid smoke
 • 30 ml water

Instructies

 • Schaaf met een dunschiller in de lengte dunne plakken van de wortels.  
 • Kook de plakken 5 minuten in een pan met ruim water.
 • Verkruimel het nori vel en doe het samen met de rest van de ingrediënten voor de marinade in een afsluitbare bak. 
 • Giet de wortel plakken af, spoel het af met koud water en laat het goed uitlekken.
 • Doe de wortel in de bak met marinade en schud goed. 
 • Zet het voor minstens een uur tot het liefst 24 uur weg in de koelkast.

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

7 reacties voeg reactie toe

 1. Hi Maik en Jessica,

  Ik volg met veel plezier jullie vegan’revolutie’, ik ben zelf alweer 12 jr vegan( nu net 62 geworden) dus.. reken maar uit😉
  Ik heb alleen maar spijt dat ik dit vroeger allemaal niet beseftte..maar dat begrijpen jullie wel. Ik ben ZO enthousiast, dat ik in 2016 besloot een studie ( online) bij de Universiteit van Cornell / USA) te doen en heb aldaar met succes mijn certificaat behaald op gebied van plantaardige voeding. Ik woon en werk in Frankrijk, de Bourgogne.. de meest gruwelijke provincie op gebied van dierenleed..:kaas, worst, vlees staat hier nog bovenaan het ‘menu’. Ik geef lezingen en voedingsadviezen aan IEDEREEN die hier maar enigzins open voor staat.
  Enfin, nu heb ik me ff voorgesteld, maar ik wil JULLIE bedanken voor jullie leuke recepten, zo ook dit ‘zalmrecept’!
  Mag ik 1 klein dingetje aan jullie doorgeven? Namelijk . dat niet iedereen gas in de keuken heeft, maar veelal inductie( net als ik bv) hoe verkruimel je dan de nori?? Ik durf er geen aansteker onder te doen😆

  Verder ga ik dit direct klaarmaken.. ziet er zalig uit..en ik was GEK op zalm! Hartelijk dank, en veel succes met jullie fantastische zaak! Met vr gr, Francesca Haas

  • Hey Francesca, bedankt voor je mooie reactie!

   En wat goed dat je de studie op de Cornell uni hebt gedaan. Zelf wil ik die misschien ook nog volgen. Is het volgens jou de moeite waard?

   Ik kan me voorstellen dat ik bourgondisch Frankrijk plantaardig eten onderaan de prio lijst staat, jammer hoor, maar goed dat je je toch zo inzet daar.

   Goede opmerking over het gas. Je zou de nori ook even in de oven kunnen doen, hoe lang en hoe heet zou ik niet weten, maar dit zou een goede oplossing kunnen zijn. En anders in stukjes snijden met een scherp mes ipv verkruimelen.

 2. Ik heb nog niet veel gemaakt, want koken is voor mij altijd een grote opgave geweest en sinds mijn man op pensioen is heeft hij deze taak van mij overgenomen. In het verleden heb ik regelmatig geprobeerd uit een kookboek om vegetarisch te koken, maar struikelde over de benodigdheden die ik moest kopen en niet wist wat het was, dus (zoals jij het ook beschreef) ik haakte keer op keer af. Sinds de vleesvervangers te verkrijgen zijn in de supermarkt, ben ik geheel gestopt met vlees eten en mijn man kookt gewoon een boerepot terwijl het vlees nu een vervanger is, maar nu ik via jou uitleg, stapje voor stapje mijn boodschappen in huis haal en met kleine stapjes wordt ingeburgerd, krijg ik zin om dit weer op te nemen. Zeker omdat het goed uitgelegd is, zowel waar het te koop is en wat het is en ook de uitleg voor de dierlijke producten, zoals eieren (wat ik nooit begrepen heb om niet te eten) is een eyeopener voor mij om geheel vegan te worden en het koken weer van mijn man terug over te nemen. Nu in deze coronaire, ga ik niet dagelijks boodschappen doen, maar als ik ga, schrijf ik alles op wat ik tegenkom voor de ingrediënten, dus ik loop een beetje achter om het te maken, maar ben wel super enthousiast met het gevoel dat het me dit keer zeker gaat lukken om meer variatie in mijn menu’s te krijgen. Alvast super bedankt.

 3. Ik lees bij een reactie dat heden nori verkruimelt? Dat zie ik niet terug in t recept.
  En liquid smoke, waar vind ik dat ingredient?

Laat Een Reactie Achter

Beoordeel recept